TONDACH® prirodno lepi i dugotrajni krovovi

Šta (g)radi Nenad Jezdić?

1457391600

Ovih dana je naš poznati glumac Nenad Jezdić posetio fabriku TONDACH u Kanjiži.
Bio je to povod da obavimo kraći razgovor sa istaknutim umetnikom, ali ovoga puta na temu cilja njegove posete i utiscima koje nosi sa sobom.

„Moje poznanstvo, koje je u međuvremenu preraslo i u iskreno prijateljstvo sa ljudima iz Kanjiže. započelo je početkom ovog veka. Tada se fabrika još zvala Potisje Kanjiža. Više puta sam već izjavio da život glumca u našem okruženju previše liči na onu basnu o cvrčku i mravu, pa sam odlučio da joj nekako preradim sam kraj koji je, kao što znate, tragičan za sve do tada vrlo simpatičnog cvrčka.
Rešio sam, dakle, da stvar uzmem u svoje ruke te počeh da gradim porodičnu kuću u selu Zabrdica kod mog rodnog Valjeva. Pošto mi je kuća projektovana u stilu tradicionalne srpske kuće, logično rešenje je bilo da je pokrijem valovitim crepom, tada se on zvao Meridial. On se više ne proizvodi u Kanjiži. Sada je njegova alternativa sa poboljšanim karakteristikama i manjim utroškom po kvadratu crep Mediteran Plus.
Bio sam, a i sada sam zadovoljan sa kvalitetom i samim izgledom crepa, jednostavno dobio sam ono što sam tražio i očekivao.
Međutim, postoji tu jedan detalj koji će me trajno opredeliti za saradnju sa sada već Tondachom: Iako sebe ne smatram potpunom tehničkom neznalicom i antitalentom, pomoć koju sam od njih dobio u savetima, proračunima a zatim i u nadzoru nad pravilnim izvođenjem smatram nekom nesvakidašnjom pojavom u našem poslovnom svetu.
Saznao sam u međuvremenu da Tondach tu podršku pruža svima a ne samo tobožnjim javnim ličnostima među koje ubrajam i moju malenkost. I da čudo bude još veće, ona je potpuno besplatna. Da čovek ne poveruje da tako nešto postoji u današnje vreme.
I tako, zahvaljujući njima saznao sam za značaj i potrebu za postavljanjem krovne folije, izradu ventilacije krova, sistema za zaštitu od nevremena, zaštite od lavine snega sa krovai mnogih drugih bitnih elemenata koji čine da jedan krovni sistem pravilno funkcioniše, bude dugotrajan, estetski savršeno kompletan i konačno izuzetno energetski efikasan, tj. štedljiv
Kada smo već kod energetske efikasnosti, u ovoj trećoj fazi gradnje moje destilerije primenio sam Wienerbergerove termo blokove koje neću morati još dodatno da izolujem pošto svojim karakteristikama u svemu zadovoljavaju propisane zahteve u pogledu toplotne provodljivosti. A kao što rekoh, gradim u planinskom kraju, na jednoj čuki gde vazda duva, a kad ne pada onda veje.
I na kraju, da bih se na neki način odužio i zahvalio tim ljudima na pomoći koja mi je pružena, snimio sam jedan kratki dokumentarni film koji pokušava da oslika sve ono kroz šta prolazi onaj koji u početku samo mašta, pa razmišlja, odlučuje a zatim počne i završi proces gradnje.
Sa gledanošću filma sam zadovoljan. Nadam se da smo tim gledaocima, a ima ih više od 9.000 za samo tri meseca, pomogli da se oslobode straha i neizvesnosti koju im donosi putovanje u nepoznato, jer je svaka građevina i njeno stvaranje jedno novo i sasvim lično poglavlje u svačijem životu.
Tako i u mom. Pošto za mene, baš kao i u filmu, ono nema kraja.
Nastaviće se…jer mi je malter već ušao pod kožu. Zato sam danas bio ovde u Kanjiži.“